De Internationale Classificatie van Ziekten voor Oncologie, 3e editie (ICD-O-3) wordt vooral in tumor- en kankerregistraties gebruikt voor het coderen van de plaats (topografie) en de histologie (morfologie) van neoplasmata, gegevens die doorgaans aan het pathologieverslag worden ontleend.

De ICD-O-3 is een twee-assige classificatie van de plaats en het type van neoplasmata.

De topografie-as gebruikt de ICD-10 classificatie van maligne neoplasmata (met uitzondering van die categorieën die verband houden met secundaire neoplasmata en bepaalde morfologische types van neoplasmata) voor alle types van tumoren, waarbij meer gedetailleerd dan in de ICD-10 de plaats voor niet-maligne tumoren wordt aangegeven. Er is aanvullend een (niet-ICD-10) topografische code om de plaats aan te geven van de haemato-poetische en reticulo-endotheliale tumoren. De topografie-as is oorspronkelijk gebaseerd op de American Cancer Society's Manual of Tumor Nomenclature and Coding (MOTNAC), die voor het eerst in 1951 is uitgegeven.

De morfologie-as heeft 5-cijferige codes van M-8000/0 tot M-9989/3. De eerste vier cijfers geven de specifieke histologische term aan. Het vijfde cijfer na de schuine streep (/) is een gedragscode die aangeeft of de tumor maligne, benigne, in situ, of onzeker is. Er is ook een aparte code voor het aangeven van de histologische gradering. De WHO is met het College of American Pathologists overeengekomen dat de ICD-O morfologie-classificatie zal worden gebruikt voor de M-8000 tot M-9989 codes in de morfologie-as van SNOMED.

De ICD-O-3 is voor het eerst uitgegeven in 1976 en voor het laatst veranderd in 2000. Er is een gecombineerde alfabetische lijst voor topografie en morfologie beschikbaar in hard copy. De European Network of Cancer Registries geeft onder meer trainingen, daarin ondersteund door de International Agency for Research on Cancer, de Europese Commissie en het United States National Cancer Institute, zie http://www.encr.com.fr/. De ICD-O-3 is in het Nederlands (Vlaams) vertaald.

Van de ICD-O-3 zijn mappings beschikbaar tussen de revisies van de ICD-O en naar de ICD-9 en ICD-10. De ICD-O-3 corespondeert ook met internationale, multinationale en nationale classificaties.

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot:

International Association of Cancer Registries c/o International Agency for Research on Cancer
Dr David Forman
150 cours Albert Thomas,
69372 Lyon Cedex 08, France
Tel: (33) 4 72 73 80 56,
Fax: (33) 4 72 73 86 96
e-mail: formand@iarc.fr.

Over de in het Nederlands vertaalde ICD-O-3 kan men contact opnemen met Elizabeth.Vaneycken@kankerregister.org